In functie de scopul si durata calatoriei, exista doua tipuri de vize pentru Statele Unite: vize temporare si vize de imigrare. Vizele temporare pot fi solicitate pentru lucru sau pentru alte scopuri, de exemplu turism. In continuare, vom prezenta vizele de lucru.

Vizele care ofera posibilitatea de a aplica pentru Green Card dupa expirarea termenului de valabilitate a vizei sunt: O-1, H-1, H-2, K, R, E, G-1.

Viza H-1B este pentru persoanele cu o ocupatie profesionala speciala, iar valabilitatea vizei este de 6 ani. Un numar maxim de 65000 de vize sunt acordate anual, plus inca 20000 pentru cei cu Master’s degree. Aceasta viza este pentru persoanele cu studii superioare in specialitatea in care intentioneaza sa gaseasca un job. Angajatorul trebuie sa depuna o cerere privind conditiile de lucru si conditiile contractului la Departamentul Muncii. Medicii si asistentele medicale au nevoie de vizele J1 sau H-1B pentru a lucra in SUA. Posesorii de viza H-1B sunt eligibili pentru a aplica pentru Green Card.

Viza H-2A se adreseaza lucratorilor temporari care efectueaza munci sezoniere in agricultura, Nu exista un numar limitat de vize H- 2A oferite anual. Angajatorul din SUA trebuie sa depuna Formularul I-129, o petitie pentru lucratorii sezonieri. Posesorii de viza H-2A sunt eligibili pentru a aplica pentru Green Card.

Viza H-2B este pentru lucratorii temporari care desfasoara munci sezoniere in alte domenii decat agricultura. Numarul de vize H- 2B disponibile anual este de 66000. Angajatorul trebuie sa solicite un certificat de la Departamenul Muncii, prin care se atesta ca nu exista cetateni americani calificati si eligibili pentru tipul de munca solicitata in petitie. Soferii au nevoie de vizele B-1 sau H-2B. Lucratorii din constructii au nevoie de o viza H-2B. Posesorii de viza H-2B sunt eligibili pentru a aplica pentru Green Card.

Viza H-3 se elibereaza pentru stagiari sau pentru a primi training, altul decat medical sau academic si care nu este disponibil in tara sa de origine; sau programe de formare practica in educatia copiilor cu dizabilitati mentale, fizice sau emotionale. Stagiarii pot ramane maxim 2 ani, iar cei din educatie speciala 18 luni. Angajatorul trebuie sa depuna o petitie, mai precis formularul I-129, iar la depunerea acesteia, se va emite o notificare de actiune, formularul I-797. In timpul interviului, ofiterul consular verifica in sistemul PIMS daca petitia a fost aprobata.

Vizele J-1 pentru schimburi culturale sunt destinate profesorilor si bursierilor. Durata variaza in functie de scopul calatoriei cu viza J1. De exemplu, un program pentru profesori poate dura 3 ani, programul Work & Travel pentru studenti dureaza 4 luni, iar programul Au Pair pentru babysitters dureaza 12 luni. Inainte de a aplica pentru o viza, solicitantii trebuie sa fie deja acceptati in programul de schimb cultural. Vizele J1 se solicita in general prin firme specializate din Romania.

Programul Faces permite profesorilor din Romania sa predea in scolile americane timp de 3 ani. Mai multe detalii pe site-ul: www.facesinc.org. Un alt program este Participate, destinat profesorilor de matematica si stiinte care vor sa predea in Statele Unite timp de 2 ani.

Viza E-1 se adreseaza comerciantilor pe baza de tratate, iar viza E-2 este destinata investitorilor pe baza de tratate. Aceste vize permit investitorilor sa locuiasca in State Unite pe durata autorizata de Departamentul pentru Securitate Interna si atat timp cat conditiile intrunite la obtinerea vizei raman neschimbate.

Viza F-1 se adreseaza studentilor si elevilor care vor sa locuiasca in State pentru studii academice sau programe de limba. Viza se acorda pentru perioada studiilor si o posibila perioada de practica. Elevii de liceu cu viza F-1 nu pot studia mai mult de un an in SUA. Cei care obtin o astfel de viza sunt obligati sa paraseasca Statele Unite in termen de 60 de zile de la data terminarea programului mentionata in formularul I-20.

Viza I este destinata reprezentatilor mass-media care calatoresc in SUA pentru a-si exercita profesia. Se elibereaza in general pentru un an.

Viza K-1 este o viza de imigrare si se adreseaza unui cetatean strain logodnic(a) a(l) unui cetatean american. Aceasta viza permite cetatenilor straini sa vina in SUA pentru a se casatori cu un cetatean american, avand la dispozitie un termen de 90 de zile de la data sosirii in State. So poate munci cu o viza K-1 cu un permis de munca si este una dintre cele mai rapide metode de a obtine un green card printr-o viza.

Viza L-1 se adreseaza transferurilor intra-companii. Termenul de valabilitate a acestei vize este intre 3 luni si 7 ani.

Viza M-1 se obtine de catre studentii si elevii care doresc sa urmeze cursuri vocationale sau neacademice intr-o institutie din SUA. Viza este oferita pentru perioada cursurilor, la care se poate adauga o perioada de practica, dar in total sa nu depaseasca un an. Studentii cu viza M- 1 trebuie sa paraseasca Statele Unite in termen de 30 de zile de la data terminarii programului mentionata in formularul I-20.

Vizele O-1 si O-2 se elibereaza pentru cetatenii straini cu abilitati exceptionale demonstrate in stiinta, arte, educatie, sport sau afaceri. Pentru posesorii acestor vize, perioada de sedere in Statele Unite este de maxim 3 ani.

Vizele P-1, P-2, P-3 sunt pentru sportivi si artisti care calatoresc in SUA pentru a sustine un spectacol sau a participa la o competitie. Viza P1 este pentru atleti, membri ai unei echipe de atletism sau grup de divertisment. P2 este pentru artistii aflati in schimb cultural. Viza P3 este pentru artistii care calatoresc in State doar in scopul de a sustine un spectacol, a preda sau a mentoria in cadrul unui program cultural unic. In general, viza de tip P se acorda in functie de durata unei competitii, spectacol sau eveniment. Artistii romani au nevoie de o viza P pentru a sustine un spectacol in SUA.

Viza Q-1 este destinata participantilor la schimburi culturale internationale, iar durata maxima de sedere este de 15 luni.

Viza R-1 este destinata lucratorilor religiosi (preoti sau alte ocupatii religioase) care calatoresc in State Unite pentru a lucra intr-o institutie religioasa. Durata maxima de sedere este de 30 de luni.

Alte metode de a intra si munci in US: Loteria Vizelor si reintregirea familiei. Si o alta metoda, ilegala si nerecomandata, este intrarea in US cu viza turistica si ramane si munci la negru pana la o amnistie (ce poate sau nu veni), o casatorie cu un cetatean US sau o schimbare de status cu ajutorul unui avocat bun. In articolele viitoare vom prezenta mai pe larg aceste optiuni – va rugam dati like paginii noastre de Facebook (facebook.com/romaniallc) pentru a fi la curent cu toate noutatile.

Get Started

Sunteti pregatiti sa incepem?